MenuSchema's


Zoek

Zoeken naar:
MijnResultaat[Nieuwe invoer]
Gevonden: 0
<<, -5, <, >, +5, >>
Op dun ijs.De biografie van Peter Mueller (Op dun ijs) gaat over een verongelijkte man die het slachtoffer is van roddel en achterklap

Door GIJS VAN OOSTEN

De biografie van Peter Mueller (Op dun ijs) gaat over een verongelijkte man die het slachtoffer is van roddel en achterklap. Dat thema wordt zo diep uitgewerkt, dat de lezer het idee bekruipt dat het levensverhaal van de Amerikaanse schaatscoach zich voor een groot deel achter zijn rug afspeelt.

Het verhaal wordt in een hoog tempo verteld, de verontwaardiging en woede spetteren van de pagina's. Mueller (1954) zet zichzelf, waarschijnlijk zonder dat hij het zelf beseft, neer als een rancuneuze en achterdochtige man. Voortdurend wordt hij bedonderd en verraden.

Op dun ijs gaat niet zozeer over de successen van Mueller, zoon van Duitse ouders die in 1953 uit Polen naar Amerika emigreerden. In 1976 wordt hij olympisch schaatskampioen, in de jaren negentig haalt Mueller vijf keer olympisch goud als coach van Bonnie Blair, Dan Jansen en Marianne Timmer. Maar het boek gaat vooral over de mensen met wie hij nog een rekening te vereffenen heeft. Overal waar Mueller komt, brengt hij succes, maar in het derde jaar is het feest voorbij. Het is een patroon. De vraag hoe Mueller er steeds in slaagt met onenigheid te vertrekken, om vervolgens (zie nu bij de Noren) elders weer succes te boeken, wordt niet beantwoord. Hij wordt niet eens gesteld. Gek eigenlijk, want het is de 'story of his life'.

Nauwelijks uitgewerkt is het geheim van Mueller de schaatscoach. Is het zijn trainingsprogramma? Zijn peptalk, bluf, zonnebril misschien? Mueller komt niet verder dan een dooddoener: 'Mijn geheim is hard werken.' Tja, het zal wel.

Mueller vertelt dat hij voor zijn schaatsers altijd klaar staat, niet alleen op het ijs maar ook in prive-kwesties. Het blijkt voor Mueller lastig om zaken en prive van elkaar te scheiden omdat die juist in zijn leven zo met elkaar verweven zijn. Zijn werk is ook zijn prive-leven. Hij zegt: 'Schaatsen is mijn vrouw.'

Mueller stond aan het sterfbed van de vader van schaatser Jakko Jan Leeuwangh, die hij zijn tweede zoon noemt. 'Het was een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in mijn leven.'

Waarom vertelt hij dit? Uit zelfmedelijden en om Jakko Jan Leeuwangh een trap na te geven. Zijn 'tweede zoon' had zich achter de andere schaatsers geschaard en daardoor ingestemd met het ontslag van Mueller in het voorjaar van 2002. Over Leeuwangh: 'Hij heeft me wel ernstig teleurgesteld.'

De ellende bij schaatsploeg Spaar Select begon een jaar eerder met Marianne Timmer. Mueller was in de zomer van 2001 in Las Vegas, tot ieders stomme verbazing, tijdens een vakantie met haar in het huwelijk getreden.

Vervolgens introduceerde hij haar bij Spaar Select, de sponsor van zijn schaatsploeg. Hoewel de schaatsers zich hevig verzetten, drukt de dominante en intimiderende Mueller de komst van zijn echtgenote door. Het was een domme fout, geeft ook Mueller naderhand toe. Het komt in 2003 ook tot een breuk tussen Mueller en Timmer. Mueller voelt zich bedrogen en neemt in zijn biografie wraak. Van Erben Wennemars eist Mueller ook al oneindige dankbaarheid en eeuwige trouw omdat hij een nacht over hem heeft gewaakt toen hij hoge koorts had. En zo gaat het maar door. Mueller rakelt in zijn biografie alles weer op en komt er niet sterker uit.

Integendeel. Een sporter komt tegenwoordig rond zijn dertigste levensjaar met een biografie. De geschriften van Timmer en Wennemars laten niet lang op zich wachten. De strontkar zal dan over Mueller worden uitgereden.

Maarten Scholten: Op dun ijs - Het verhaal van Peter Mueller.

Uitgever: Arko Sports Media. ISBN: 90-77072-92-6. Prijs: 17,95.

Publicatiedatum: 2005-12-13

Bron: De gelderlander

Advertenties